Datorită programului de consolidare de eficiență energetică al municipalității, clădirea instituției noastre, Grădinița Csipkerózsika a fost renovată în acest an, dar curtea a fost complet distrusă în urma lucrărilor. Trotuarul și drumul din fața clădirii sunt degradate, arbuștii din sunt prea mari și inestetice și copiii nu se pot juca în această zonă.
Un traseu de circulație le-ar permite copiilor să învețe regulile de circulație corecte prin joc și practică, dar dorim, de asemenea, să oferim o priveliște plăcută pentru locuitorii din zonă, deoarece multe ferestre de blocuri dau spre curtea noastră, mulți sportivi și elevi folosesc drumul lângă care se află grădinița noastră. De aceea, este important să transformăm curtea. Grădinița noastră promovează de mulți ani transportul ecologic și s-a implicat în mai multe proiecte și evenimente în calitate de organizator și sponsor. Departamentul de poliție rutieră a sprijinit întotdeauna inițiativele noastre, am realizat mai multe proiecte comune și ne bazăm în continuare pe cooperarea și sprijinul lor.
Planul nostru este de a crea o zonă verde cu poteci, semne de circulație, treceri de pietoni și semafoare, adaptate la dimensiunea copiilor, astfel încât aceștia să se poată juca și totodată exersa regulile de circulație în curtea instituției. De asemenea, am modifica micul gard din curte, am aranja arbuștii și am picta trotuarele, pentru a le face mai plăcute copiilor.
Am primit mai multe promisiuni de sprijin extern pentru construirea pistei (ex. Departamentul de drumuri), a gardului de protecție și a curții (investitorul în blocul vecin reînnoit și părinții). Astfel, valoarea totală a proiectului este de 93.535 de lei, care ar urma să fie finanțată de municipalitate (50.000 de lei) și sprijin extern (33.535 de lei).
Prin acest proiect, putem face curtea grădiniței noastre mai frumoasă, mai estetică și mai utilă și, în același timp, această pistă va fi folosită nu numai de noi, ci și de copiii de la orice grădiniță din oraș, care ne pot vizita pentru a învăța regulile de circulație și pentru a-și exersa abilitățile de circulație, atât pe jos, cât și pe bicicletă.

Az önkormányzat korszerű energiahatékonyság-növelő pályázatának köszönhetően az intézményünk, a Csipkerózsika Napköziotthon, épülete ebben az évben megújult, azonban az udvarunk, a munkálatok következtében, teljesen tönkrement. Az épület előtti járda és út felporladt, a zöldövezet cserjéi elnőttek, a gyerekek ezen a részen nem tudnak játszani.
A közlekedési tanpálya lehetővé tenné, hogy a gyerekek játszva, a gyakorlatban tanulják meg a helyes közlekedési szabályokat, ugyanakkor a környéken lakók számára is szeretnénk egy kellemes látványt nyújtani, hiszen nagyon sok tömbház ablaka néz az udvarunkra, számos sportoló és kisiskolás közlekedik azon az útszakaszon, ahol az óvodánk elhelyezkedik, ezért is fontos számunkra, hogy az udvarunk átalakuljon. Óvodánk már évek óta szorgalmazza a környezettudatos közlekedést, több projektben és rendezvényen vett részt szervezőként és támogatóként. A rendőrség forgalmi osztálya mindig támogatta kezdeményezéseinket, több közös projektet valósítottunk meg és továbbra is számítunk a közreműködésükre, támogatásukra.
Tervünk, hogy egy rendezett zöldövezetben, a gyermekek méretéhez igazodva utakat alakítsunk ki, közlekedési táblákat helyezzünk el, átjárókat, jelzőlámpákat szereltessünk fel, hogy az intézmény udvarán, játszva gyakorolhassák a helyes közlekedés szabályait. Ezzel módosítanánk az udvaron lévő kis kerítést, rendeznénk a cserjéket és ugróiskolákat is festetnénk a járdára, hogy minél kellemesebben érezzék magukat itt a gyerekek.
A megvalósításhoz több ígéretet kaptunk külső támogatásra úgy a pálya elkészítéséhez (Útügy), mint sövénykerítés és az igényes udvar kivitelezéséhez( szomszéd megújult tömbház beruházója és szülők). Így a teljes projekt értéke 93.535 lej, amely az önkormányzati részből ( 50.000 lej) és külső támogatásból (33.535 lej ) valósulna meg.
Ezzel a tervünkkel szebbé, esztétikusabbá és hasznossá tehetjük az óvodánk udvarát, ugyanakkor ezen a pályán nemcsak mi, hanem a város bármely óvodájából ellátogathatnak hozzánk, amikor a közlekedési szabályokról tanulnak és itt ki is próbálhatják, gyakorlatba is ültethetik, úgy a gyalogos, mint kerékpáros közlekedési ismereteiket.

A PROJEKT HASZONÉLVEZŐI

Beneficiarii proiectului sunt, în principal, cei aproximativ 80 de copii care frecventează Grădinița Csipkerózsika, părinții acestora, Fundația Csipkerózsika, cadrele didactice ale instituției și copiii de grădiniță din oraș, care vor învăța o cultură a circulației rutiere lipsită de accidente și care reprezintă un exemplu pentru ceilalți. Parcul poate fi folosit ca loc de desfășurare a jocurilor de circulație, a activităților de mobilitate și pentru demonstrațiile poliției rutiere pentru grupurile de creșă și alte grădinițe din oraș.
Împreună cu grădina bine proiectată, acest teren de antrenament ar putea fi, de asemenea, locul de desfășurare a unor activități dintre părinte-copil, deoarece în prezent grădinițele sunt responsabile și de organizarea de concursuri și jocuri comune în care părinții pot petrece timp de calitate cu copiii lor. Programele noastre încurajează comunitatea locală să lucreze împreună și, în același timp, sensibilizează populația cu privire la protecția mediului și a sănătății și al circulației fără accidente.
Un gard viu în vecinătatea garsonului Roselor ar crea un mediu mai primitor și mai frumos.
Spațiul verde planificat în curte, cu elementele sale va contribui la menținerea curățeniei și a aspectului estetic al zonei și, de asemenea, va face ca priveliștea din apartamentele din zonă să fie mai atractivă.

A projekt haszonélvezői elsősorban a Csipkerózsika Napköziotthonba járó mintegy 80 gyerek, szülők, a Csipkerózsika Alapítvány, az intézmény pedagógusai, valamint a város óvodásai, akik a balesetmentes, másoknak is példát mutató közlekedési kultúra elsajátítását tanulhatják itt meg. A KRESZ park helyszínt biztosíthat játékos közlekedési vetélkedőknek, mozgásra serkentő programok szervezésére, rendőrségi bemutató előadásokra úgy a napközi otthon csoportjai, mint pedig a város más óvodái részére.
Az igényesen kialakított zöldövezettel együtt ez a tanpálya számos szülő-gyerek program helyszíne is lehet, hiszen napjainkban az óvodák feladata is, a közös versenyek, játékok megszervezése, ahol minőségi időt tölthet a szülő a gyerekével. Programsorozataink a helyi közösségünket együttműködésre ösztönözni ugyanakkor•figyelemfelhívás a környezet- és egészségtudatosságra, a balesetmentes közlekedésre.
A megújult egykori Rózsa garzon szomszédságában az élő sövénykerítés egy barátságosabb és szebb környezetet varázsolna.
Az udvaron tervezett zöld tér, a hangulatos elemekkel a környék rendezettségét, esztétikáját segíti és az itt levő lakások kilátása is vonzóbb lesz.

DOKUMENTÁCIÓ

GALERIE FOTO

A PROJEKT HELYSZÍNE

Strada Rozelor 1, Târgu Secuiesc 525400, Románia